2017. jún 12.

ADATKEZELÉS

írta: Cartoonguba
ADATKEZELÉS

Tömörítés: A meg növekedett adatállomány méretek miatt az adatok hordozhatósága és tárolása (archiválása) gondokat okozott. E gondokat a tömörítő programok kifejlesztésével oldották meg, hogy adataink az eredeti méretüknél kisebb helyet foglaljanak el a háttértárakon.

A tömörítés elve: Ismétlődő részeket csak egyszer tárolunk el

Azonos karakterek egymásutániságát számmal jelölünk (pl. AAAAAAAAAA = 10A)

Több állományon is végrehajtható.

Eredeti méret 5-95%-ra lehet tömöríteni

Tömörítés során két műveletet hajtunk végre:

betömörítést: egy archív állományt hozunk létre;

kibontást: az állományt visszaállítjuk az eredeti állapotába.

Tömörítés fogalma: Az adathordozón lévő állományok méretének csökkentése.

A tömörítés során két műveletet hajthatunk végre:

Becsomagolás

Kicsomagolás

Tömörítés előnyei:

Helymegtakarítás

Nagyobb fájl elküldésének gyorsítása internet

Tömörítés hátrányai:

Ha az adat megsérül, nem állítható vissza

Tömörített fájl használata lassabb

Két tömörítést különböztetünk meg:

Veszteségmentes:A tömörített fájlból teljes mértékben visszanyerhető az eredeti fájl.(Pl.: szöveges dokumentumok) olyan kódolás, aminek eredményeként létrejött jelhalmaz, rövidebb mint az eredeti, azaz kisebb az adatmennyisége és a tömörített adathalmazból tökéletesen visszaállítható az eredeti adatmennyiség. Nem vesztünk információt. Így programokat, dokumentumokat tömörítünk, hiszen ezeknél fontos a tökéletes visszaállítás.

Veszteséggel járó: Tömörített fájlból nem állítható tökéletesen vissza az eredeti, csak jó közelítéssel (Pl. kép- és hangfájlok esetén) olyan kódolás, aminek eredményeként létrejött kódolt jelhalmaz sokkal rövidebb mint az eredeti, azaz kisebb az adatmennyisége, de a tömörített adathalmazból nem állítható vissza tökéletesen az eredeti, csak jó közelítéssel, tehát információt vesztünk, de nem sokat.

Így tömörítjük például a digitális fényképeket, hangokat, mozgóképeket. Ezeknél nem annyira fontos a tökéletes visszaállítás. (ezeket az eltéréseket a szem és a fül nem is érzékeli.)

Képek : lehet konvertálni (minőségromlás),lehet kicsinyíteni is (képszerkesztőkkel).

Több kiterjesztést ismerünk (vannak amik már eleve tömörítettek: jpg, tif, png stb.)

Hangok :Legjobb minőséget az „Audio” hangok adják, viszont nagyon sok helyet foglalnak.

MP3: Digitalizált tömörített hang

WMA: Windows Media Audio

Legismertebb tömörítőprogramok: WinRAR (.rar) ,WinZIP (.zip)

 

 

 

 

 

 

(14 tétel)Kicsomagolás: Tömörítő használata

Nagy állományok tárolása és szállítása nem gazdaságos tömörítés nélkül. A számos tömörítőprogram közül egyre többen használják a Norton Commander utódjává vált Windows (Total) Commandert. Ez a shareware program magyar nyelvű felületével jól érthető, kellemes munkafelületet biztosít, mivel egyesíti az Intéző és a tömörítő funkcióit is.

A tömörítendő állományokat jelöljük ki, majd a másik panelen állítsuk be a célhelyet. Az aktív panel a tömörítésre kerülő fájlok helye legyen. A művelet a Fájl menü Becsomagolás… pontjában indítható el. Ekkor elsőként a használni kívánt tömörítő típusát kell kiválasztanunk. Ha ezzel nem akarunk foglalkozni, akkor az ALT+F5 gyorsbillentyűvel azonnal a kijelölt állományok tömörítése indul. A Windows Commander alapértelmezésben a ZIP tömörítőprogramot használja. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy a tömörített állomány elfér a floppy lemezen kapcsoljuk be a többlemezes csomagolás kapcsolót. A tömörítés hatékonysága külön állítható.

Az önkibontó tömörített ZIP-fájl készítése akkor javasolt, ha nem vagyunk biztosak abban, hogy a kicsomagolást végző személy rendelkezik-e tömörítő programmal. Az önkicsomagoló tömörített állományok nevében a # jelet szokás beleírni, hogy könnyen megkülönböztethető legyen az EXE kiterjesztésű alkalmazásoktól.

A tömörített állományok kezelése is lényegesen egyszerűbb, mert tartalma úgy jelenik meg, mintha egy könyvtárban levő állományokat látnánk. Ebből állományt kimásolni, hozzáadni a szokásos másoláshoz hasonló módon kell. A teljes kicsomagolás a tömörített állomány vagy a tömörített fájlban levő összes állomány kijelölésével kérhető a Fájl menü Kicsomagolás… pontjával. A kicsomagolás előtt annak helyére rákérdez a program.

A megbízható visszaállíthatóság és a hibamentesség érdekében a tömörítők ellenőrző kódot állítanak elő, amit CRC rövidítéssel jelölnek. Ezzel kicsomagoláskor az állományok helyességét és sértetlenségét lehet ellenőrizni.

Archiválás:

A Windows kétféle tömörítő eljárást támogat:

NTFS New Technology File System, új technológiájú állományrendszer):Az NTFS tartalmaz egy kifinomult tömörítő rendszert, amelyet egész meghajtóktól egyedi könyvtártakig vagy fájlokig egyaránt használhatunk. A dokumentumok esetén 50%-os, az alkalmazások esetén 40%-os tömörítést érhetünk el. Azokon a területeken érdemes beállítani a tömörítést, amelyeket nem módosítunk, mivel a tömörített állományok írási műveletei érezhetően lassúbbak, míg a fájlolvasási sebessége kielégítő marad.

Tömörített mappák: NTFS és FAT fájlrendszerben is használhatjuk. Az egyes állományok a tömörített mappából közvetlenül használhatók Nem csökkenti a számítógép teljesítményét.

 

Szólj hozzá