2017. jún 12.

Hardver

írta: Cartoonguba
Hardver

A számítógépes rendszer két alapvető részből áll:
Hardver (a fizikai eszközök összessége)
Szoftver (a fizikai eszközöket működtető programok összessége)
1.) Hardver
a) Alaplap:
Kommunikációt biztosítja a hardverek között, különböző csatlakozókkal van ellátva:
PS/2, egérnek, billentyűzetnek; PCI, hangkártya, hálókártya; videókártya (PCI-E). Ezen kívül található még soros port (egér, billentyűzet), nyomtatóport, és USB port (Universal Serial Bus), a különböző hardverek csatlakoztatási helye, mint pl: kamera, fényképezőgép. Az újabb alaplapokon már található integrált hang-, videó- és hálókártya. Ehhez csatlakozik minden más hardver (processzor, memória, hang, videó, háló, stb.)
b) Processzor – (CPU- Central Processing Unit)
Központi adatfeldolgozó egység; (AMD, Intel), működési sebességét Hz-ben, MHz-ben vagy GHz-ben adják meg. A cache-memória a processzor és a memória közötti adatátvitelt gyorsítja. gyorsítótár (128 KB, 512 KB). Csatlakozik hozzá még egy hűtőventillátor.
c) Memória (Ram, Rom)
Ram – Random Access Memory: közvetlen hozzáférésű memória.
Tartalma változó. Írható, olvasható, az aktuális programot tartalmazza. A számítógép kikapcsolásakor tartalma kitörlődik.128 MB-tól egészen 16GB-ig kapacitásig megtalálhatóak. Fajtái: DRAM (Dynamic RAM), SRAM (Static RAM), SDRAM (Synchronous RAM), DDR SDRAM (Double Date Rate SDRAM 1 órajel = 2 művelet)
Rom – Read Only Memory: csak olvasható memória.
Tartalma állandó, gyárilag meghatározott operációs rendszert tartalmaz. Rom-Bios- Basic Input-Output System: alap be- és kimeneti rendszer. A ROM-BIOS az a beépített program, amely kezeli a be- és kimeneteket, és kapcsolatot teremt az operációs rendszerrel. Fajtái: PROM (Programmable ROM), EPROM (Erasable ROM), EEPROM (Electrically Erasable ROM).
d) Háttértárak:
Külső memóriák. Feladatuk: adattárolás, lemezegységeknek is hívják.
Hajlékony mágneslemez – FLOPPY (FDD) betűjele: A:\
Mágneses jelek formájában tárolja az adatokat, írás, olvasás művelete végezhető rajta, de van írásvédelmi funkciója is. Az 1,2 MB kapacitású lemez 5,25” (col vagy inch) átmérőjű, az 1,44 MB kapacitású pedig 3,5” átmérőjű.
Merevlemez – Winchester vagy HARD DISK (HDD) betűjele: C:\
Kemény fémkorong, lég- és pormentes dobozba zárva. Írható, olvasható, nagy sebességű.
Tárolókapacitás: ez jellemzi a winchestert abból a szempontból, hogy mennyi adat fér rá: kezdetekben csak pár megabájt volt, manapság már 40 GB – 8 TB között mozog.
Írási és olvasási sebesség: ezt nagyban befolyásolja a lemez forgási sebessége, amely jellemzően 5400, 7200, 10 000 vagy 15 000 fordulat/perc (rpm). A merevlemez átviteli sebességének növelésének érdekében beépítenek egy gyorsítótárat (cache-t). Mivel általában szekvenciális írásról és olvasásról van szó, a merevlemez elektronikája a gyorsítótárba gyűjtögeti a kiírandó adatokat, majd ha elegendő összegyűlt, egyszerre kiírja a lemezre. A nagyobb adatsűrűségű tárolókhoz nagyobb méretű cache szokott lenni. Régebben 2, 4, 8 MiB-os, manapság 16, 32, 64, 128 vagy 256 MiB-os gyorsítótárat szoktak rakni.
Csatolófelület: ezen keresztül történik az adatátvitel, több fajta létezik: ATA (PATA), SATA I-III, SCSI, SAS (Serial Attached SCSI), FC (Fiber Channel).
Tartós állapotú meghajtó - SSD (a Solid-state drive)
Félvezetős memóriát használó adattároló eszköz. Alapvetően két technológia létezik, a DRAM és flash alapú.
DRAM SSD: Tápellátást igénylő (annak megszűnése esetén törlődő) memóriaelemeket tartalmazó tömbökből épül fel, mint például a számítógépek központi memóriája. Ez rendkívül gyors írást, olvasást és keresést biztosít. Ezek a meghajtók akkumulátorral rendelkeznek az adatvesztés megakadályozására. Előnyük a gyorsaság és az egyszerű felépítés. Hátrányuk a magas ára, nagy energiafelvétel, magas fogyasztás. Felhasználásuk ipari és katonai téren jelentős.
Flash SSD: A nem felejtő memórián alapuló SSD-khez alacsonyabb ár miatt egyre nagyobb szerepet kaptak. A flashmemória leglényegesebb tulajdonsága, hogy áramfelhasználás nélkül is megőrzi az adatokat. Sebessége elmarad a DRAM mögött. A memóriacellák csak korlátozott számú írás-olvasást képesek elviselni, így ez a paraméter határozza meg az eszköz élettartamát. A flash alapú SSD-knél három technológiát lehet megkülönböztetni: a SLC (Single Level Cell), MLC (Multi Level Cell) és a TLC (Triple Level Cell) technológiákat. SLC technológia esetén egy memóriacellában egy bit tárolódik, az MLC esetén 2, míg a TLC esetén 3. Az SLC gyorsabb, hosszabb életű és drágább.
Pendrive: USB-csatlakozóval egybeépített flash memória. Tárolási kapacitása (elvileg 8 MB-tól, gyakorlatilag) 2 GB-tól 1 TB-ig terjed.
CD: Compact Disc: préselt lemez, lézerfény segítségével olvasható. Átmérője: 12 cm, kapacitása: 640-700 MB. Fajtái: CD-R, CD-RW
DVD: kezdetben Digital Video Disc, majd Digital Versatile Disc (sokoldalú digitális lemez). Lényeges különbség a CD-vel szemben, hogy a DVD-n a nagyobb adatsűrűség miatt hétszer annyi adat fér el egy rétegen és egy oldala akár két rétegű is lehet. Az adatokat így a lézerfény megfelelő fókuszálásával lehet olvasni. Négyféle DVD szabvány létezik:
DVD5: 4.7 GB Egyoldalas, egyrétegű lemez.
DVD9: 8.5 GB Egyoldalas, kétrétegű lemez.
DVD10: 9.4 GB Kétoldalas, egyrétegű lemez.
DVD18: 17 GB Kétoldalas, kétrétegű lemez.
e) Perifériák:
A számítógéphez kapcsolt eszközöket perifériáknak nevezzük. Lehet bemeneti (INPUT) és kimeneti (OUTPUT). Bemeneti perifériák: billentyűzet, egér, touchscreen (érintőképernyő), joystick, scanner, digitális fényképezőgép, digitális videokamera, mikrofon. Kimeneti perifériák adatok megjelenítésére, kinyomtatása, rögzítésére szolgál. Kimeneti perifériák: monitor, nyomtató. Input \output (I\O) egységek: lemezegységek (FD; HD; CD; DVD), modem.

Szólj hozzá