2017. jún 12.

Az információs rendszerek

írta: Cartoonguba
Az információs rendszerek

Napjainkban gyakorta beszélünk a digitális (számítógépes) írástudás képességéről. A digitális (számítógépes) írástudás a számítógép által nyújtott lehetőségek kihasználását jelenti pl. szövegszerkesztő, táblázatkezelő, adatbázis-kezelő és egyéb alkalmazói szoftverek ismeretét, alkalmazását. Az internet, a hálózatok, valamint a multimédiás alkalmazások ismeretét és használatát jelenti egy-egy feladat hatékony megoldása érdekében.
Az informatikában megjelenő rendszerszemlélet az informatika általánosabb megfogalmazásához vezetett, mely szerint az informatika az információrendszerek létrehozásának, strukturálásának és működtetésének a tudománya.
Az információrendszerek fejlesztése, valamilyen valóságban felmerülő feladat megoldását támogatja, olyan módon, hogy a fejlesztők információtechnológai módszereket használnak az IR elkészítéséhez, a felhasználók pedig informatikai eszközök segítségével oldják meg a feladatot. Könnyebben és gyorsabban, mint hagyományos eszközök segítségével.
Egy - egy információrendszer működése során a következő feladatokat látja el:
adatok gyűjtését, rendszerezését, az adatok tárolását, az adatok ellenőrzését, az adatok karbantartását (biztosítva, hogy azok naprakészek legyenek), döntés-előkészítési feladatok támogatását meghatározott feltételek szerinti kiválogatások, számítások, összesítések, elemzések elvégzését → céltudatos, előre meghatározott feldolgozás, információ-előállítás, az eredmények megjelenítését, információk továbbítását, tájékoztatást, dokumentumok, jelentések készítését.
Az információrendszer lehet:
manuális Pl. albérlet közvetítő iroda kartonokon levő kiadó albérletekkel, és ügyfél fogadó személlyel.
számítógép alapú Pl. albérlet közvetítő számítógépes információrendszer.
vegyes Pl. albérlet közvetítő iroda számítógépen tárolt adatbázisban levő kiadó albérletekkel, és ügyfeles személlyel.
A számítógép alapú információrendszerek haszna: teljesítménynövelés (költségcsökkentés, pontosság növelése, kezelhető adatmennyiség növekedése, sebesség növelése); hatékonyság növelés, információk biztosítása a vezetői döntésekhez.
információs rendszer – a szakirodalomban egyre inkább ERP-ként emlegetett információs rendszer – a vállalat környezetére, belső működésére és a vállalat–környezet tranzakcióira vonatkozó információk koordinált és folyamatos beszerzését, feldolgozását, tárolását és szolgáltatását végző személyek, tevékenységek, valamint a funkciók ellátását lehetővé tevő hardver- és szoftvereszközök összessége.
Szigorúan véve az ERP elnevezés egy szűkebb kategóriára vonatkozik: a vállalati erőforrás-tervező (Enterprise Resource Planning) rövidítése. A gyakorlatban azonban az egész rendszer elnevezésére is meghonosodott az ERP rövidítés.
Az információs rendszer fő összetevői:
az ember mint döntéselőkészítő és döntéshozó;
a külső és belső információ;
a külső és belső hardver és szoftver elemek, szervezeti megoldások
Az ERP rendszerek, mint a legtöbb összetett irányítási rendszer, komponensekből, modulokból állnak. Az egyes modulok száma ERP rendszerenként eltérhet, de a típusaik három alaposztályba tartoznak.

Szólj hozzá